دریافت آب برای حیات لازم است و حتی ضروری تر از انرژی است، زیرا اگر بدن قادر است بدون دریافت غذا چندین هفته زنده بماند ، بدون دریافت آب نمی تواند بیش از چند روز به زندگی ادامه دهد.
«ونسان» عقیده دارد:پیری و چروکیدگی ناشی از هدر رفتن آب یک بدن جوان است. بدن نوزادان دارای 85 درصد آب است، در صورتی که در ترکیب بدن یک فرد پیر حداکثر 60 درصد آب وجود دارد.
نیاز به آب دائمی بوده و با مقدار آبی که بدن از دست می دهد متناسب است. از طرف دیگر مقدار آب مورد نیاز بر حسب ترکیب رژیم غذایی، درجه حرارت محیط، کار عضلانی و ... تغییر می کند.
برای تعیین میزان نیاز به آب در شرایط طبیعی، بدون در نظر گرفتن گردش و دفع آب ناشی از فعالیت ورزشی سنگین، می توان فرمول cc 1=1 کیلو کالری ( به ازای هر کیلو کالری دریافتی نیاز به یک سانتیمتر مکعب است) را به عنوان نیاز منطقی پذیرفت. یا می توان گفت که وقتی رژیم غذایی تأمین کننده 3500 کیلو کالری انرژی باشد نیاز به آب cc 3500 است. به طور کلی، آنچه مطرح می باشد این است که تنها دریافت آب نباید در نظر گرفته شود بلکه آنچه باید مورد توجه باشد دفع آب است زیرا باید به اندازه کافی آب نوشید تا برای حداقل 1.5 لیتر دفع ادراری در روز کافی باشد. تا کلیه ها به راحتی مواد زائد را دفع کنند.
آب تنها آشامیدنی واقعاً لازم است. سایر نوشیدنیها نیز تأمین کننده آب به نحوی است که برای مصرف کننده دلپذیرتر باشد.
آب آشامیدنی باید خنک، صاف، شفاف، بی بو و دارای اکسیژن (کیفیت لازم برای هضم خوب) و کمی املاح باشد. آب نباید مواد سمی یا میکرب داشته باشد.قبل از استفاده از آب چشمه یا چاه باید آب مورد آزمایش قرار گیرد.
و جعلنا من الماء کل شیء حی (1) .پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله فرموده:«کل شیء خلق منالماء» (2) .
طبق آیه فوق و فرموده پیامبر،همه موجودات منشا هستى خود را از آبگرفتهاند.
قرآن کریم در چند جا اشاره دارد که ریشه زندگى،هم در منشا و پیدایش و هم درصحنه هستى و تداوم حیات،همه از آب است. مىفرماید: و جعلنا من الماء کل شیء حی (3) ،هر چیز زندهاى را از آب پدید آوردیم». و الله خلق کل دابة من ماء (4) ،خدا هر جنبندهاى را از آب آفرید».
درباره انسان مىگوید: و هو الذی خلق من الماء بشرا (5) ،و او است که از آب بشرى آفرید».
مقصود از این آب همان آبى است که سر منشا همه موجودات است چنان چه درآیات فوق آمده،یا منظور از آب،نطفه است چنان چه در آیه خلق من ماء دافق (6) ،[آدمى]از آبى جهنده آفریده شد». الم نخلقکم من ماء مهین (7) ،مگر شما را از آبىپست نیافریدیم؟». مقصود از«پست»بد بو و نفرت آور،بر حسب ظاهر است.ولىبیشتر مفسرین بر این عقیدهاند که منظور از«ماء»همان پدیده نخستین است«اولما خلق الله الماء (8) ،نخستین چیزى که خدا آفرید آب بود»،که تمامى پدیدهها از آنریشه گرفتهاند،زیرا بذر نخستین موجود زنده تنها از آب پاشیده شد،همان بذراولیهاى که به صورت حیوان ساده تک سلولى(آمیپ)شکل گرفت و به سوىجان دارانى که اعضاى پیچیده با بیش از یک میلیون سلول پیش رفت کرد.
پىنوشتها:
- انبیا 21:30.
- بحار الانوار،ج 54،ص 208،شماره 170.الدر المنثور،ج 4،ص 317.
- انبیا 21:30.
- نور 24:45.
- فرقان 25:54.
- طارق 86:6.
- مرسلات 77:20.
- تفسیر فخر رازى،ج 24،ص 16
|